Posjetiteljima moje stranice i svim ljudima dobre volje


"Neka put bude uvijek ispred tebe.

Neka vjetar bude uvijek iza tebe.
Neka ti sunce grije lice
i kiša nek’ meko natapa tvoja polja.
Dok se opet ne sretnemo,
neka te Bog drži na dlanu svoje ruke.


Irski blagoslov"

Posjetiteljima moje stranice i svim ljudima dobre volje

CHM: Pozdrav i zahvala gospićko-senjskog biskupa mons. Mile Bogovića 11. rujna


Pozdrav gospićko-senjskog biskupa mons. Mile Bogovića na početku slavlja 11. rujna 2010. – na Dan hrvatskih mučenika na Udbini

biskup Mile Bogović

S posebnim osjećajem radosti i zahvalnosti Bogu i dobrotvorima upućujem svima vama pozdrav ispred u građevinskom smislu dovršene CHM. Prije posvete trebat će još neke stvari dovršiti, ali danas možemo Crkvu blagosloviti kako bi se u njoj mogla služiti sveta misa.

Pred vama je nova crkva. Sada više ne treba tumačiti što planiramo, nego pokazati što je učinjeno. Opredijelili smo se za ovo mjesto jer se nalazi ponad Krbavskog polja na kojem je naš narod 9. rujna 1493. doživio tešku tragediju, ali i tragediju otrežnjenja koja nas je naučila da se u obrani domovine i naroda trebamo osloniti u prvom redu na Božju pomoć i na vlaste snage.

Primjećujete da ograda mnogima priječi pogled prema vanjskom oltaru. Morali smo se držati granica naše parcele, ali je Općina već dala u izradu projekta, po kojem će se cesta spustiti, a tada će nestati te teškoće. Vjerujem da nećemo trebati dugo čekati.

Budući da je Crkva u prvom redu memorijalno zdanje, u znatno većoj mjeri nego druge crkve u Hrvatskoj, a uz to ima karakter nacionalnog svetišta, to njezino memorijalno obilježje željeli smo istaknuti u svim njezinim dijelovima. Nismo dakle pošto-poto išli za tim da crkva bude arhitektonski proboj u suvremenom sakralnom graditeljstvu, nego smo nastojali, vodeći računa i o financijskim okvirima,  da njezin graditeljski izgled i sadržaj budu što vjerniji izraz naše vjere i kulture, da po tim obilježjima govori svakom današnjem i budućem hodočasniku i posjetitelju.

Želimo biti povezani s našim korijenima jer jedino iz njih možemo rasti u onome što jesmo.

Želimo nastaviti u duhu Branimirove godine koju smo proslavili 1979., što pokazuje natpis na portalu a i uveličana kopija Branimirovog zabata iz crkve u Sopotu. Ondje u originalu stoji „dux Croatorum“ a mi smo stavili „Martyribus Croatorum – Hrvatskim mučenicima“.

Mogli ste vidjeti da ima prostor i za muzej i za knjižnicu hrvatskih mučenika. U knjižnicu je ušla biblioteka Kaje Pereković, hrvatske zatočenice. Tvrđavni izgled zdanja prema Krbavskom polju želi izraziti braniteljsku crtu naše povijesti, a nipošto prijetnju. Svjesni smo da se ni to neće sviđati onima koji i našu obranu smatraju nečim zlim i nedopuštenim.

Crkva je građena po nadahnuću crkve Sv. Križa u Ninu, prve hrvatske katedrale. Ne treba nas zabrinjavati što istodobno podsjeća na elemente bizantske umjetnosti. Što idemo dublje u prošlost to više uočavamo kako se približuju ne samo vjerske prakse Istoka i Zapada nego i umjetnički stilovi. Bit će nam drago ako i ova crkva pridonese zbližavanju kršćana te kršćanskih i narodnih tradicija.

Budući da su već poimence spomenuti ugledni uzvanici, neću ih ponovno sve spominjati, ali ih sve od srca pozdravljam i zahvaljujem im da su ovdje s nama. Smatram to izrazom podrške ideji i projektu.

Dakako da nam je svima drago što ovu službu Božju predvodi uzoriti kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit. Pozdravljam i sve nadbiskupe i biskupe koji su se u ovako velikom broju odazvali na ovu proslavu.

Srdačno pozdravljam svećenike i redovnike koji su doveli svoje župljane, redovnice, bogoslove i sjemeništarce.

Pozdravljam visokog predstavnika hrvatskih vlasti, predsjednika Hrvatskog sabora gosp. Luku Bebića, i sve ostale državne, županijske, gradske i općinske vlasti, naše domaćine ličko-senjskog župana Milana Jurkovića i udbinskog načelnika Ivana Pešuta.

Pozdravljam našu vojsku na čelu s načelnikom Glavnog stožera generalom Josipom Lucićem koji je s ostalim ovdje prisutnim generalimai ostalim generalima pješačio od Krivog Puta do Udbine predvodeći braniteljsku udrugu Damir Tomljanović Gavran. Pozdravljam sve branitelje i njihove udruge. Želimo da branitelji na poseban način osjete da je ovo njihova crkva, što su oni i do sada na mnogo načina posvjedočili.

Pozdravljajući akademika Milana Moguša, predsjednika HAZU,  pozdravljam i sve ostale koji djeluju na području znanosti i umjetnosti, posebno članove Hrvatskog instituta za povijest i Instituta Pilar.

Pozdravljam i sve ostale  drage hodočasnike sa svih strana Lijepe naše i iseljene Hrvatske, posebno stare i nove Udbinjane, tj. one koji su pred sv. Luciju 1942. morali odavde pobjeći, kao i njihove potomke, te Hrvate katolike iz Bosne koji su nakon Domovinskog rata ovdje našli utočište u okrilju Hrvatske države.
Hvala ti, Gospodine, što smo tvojom pomoći uspjeli izgraditi ovaj hram zahvalnosti na čast naših mučenika. Neka se tvoj blagoslov proširi na nju i neka prati sve one koji će te ovdje hvaliti i moliti.

biskup Mile Bogović


Zahvala gospićko-senjskog biskupa mons. Mile Bogovića na Dan hrvatskih mučenika na Udbini 11. rujna 2010.


Dobrome Bogu hvala na ovome danu i ovome daru! Iako sam jedno vrijeme s mnogih strana bio nemilosrdno napadan zbog ovog projekta, osjećam danas zadovoljstvo kakvo nisam zaslužio. Glavninu tereta s naše strane ponijeli su Ive Vukić, Nikola Turkalj i župnik Nediljko Knezović. Iako su se brojni uglednici distancirali od onoga što smo radili, osjetio sam podršku našega naroda iz domovine i inozemstva, naroda koji nema instrumentarija preko kojega bi poslao svoju poruku javnosti, ali koja poruka se može osjetiti. To je onaj narod kojemu sam posvetio i svoju knjigu: Žao mi je naroda. To je onaj narod koji je u nenaklona vremena od 1945. do 1990., samozatajno i tiho, prenosio na mlađe naraštaje bogatstva naše vjere i kulture, naroda koji moćnici i jučer i danas slabo slušaju i uvažavaju.

Udbina CHM, 11 rujna 2010.

Na kraju naše svečanosti povodom Dana hrvatskih mučenika izražavam zahvalnost kardinalu Vinku Puljiću za predvođeno slavlje i za poruku koju je uputio nama i svima koji su s nama bili povezani preko HRT i radio postaja.

Kao što to obično biva, i ova je Crkve građena velikim obećanjima i tek ponekim doprinosom moćnih i bogatih te mnogobrojnim darovima malih i vjernih. Valja ipak reći da je Crkva hrvatskih mučenika kao svenacionalni projekt u dobroj mjeri povezala hrvatski narod u domovini i inozemstvu, te vodeće crkvene, državne i kulturne ustanove Republike Hrvatske. To smatramo još vrjednijim od onoga što sada kao građevinu gledate pred sobom. Od zametka ideje o izgradnji stvara se pozitivno duhovno zajedništvo oko ove Crkve, što pokazuje i izložba koju je u prostorima našeg muzeja za ovu prigodu priredio Gradski muzej Senj na čelu s Blaženkom Ljubović. A mnogo toga lijepoga od rada svojih ruku pokazat će nam u muzeju i naš Polapčanin iz Kanade – Stjepan Brezić.

Bilo je više izvoditelja: Palir, Megrad, a glavni dio izveo je Kostruktor- inženjering. Prvi projekt bio je djelo Marina-projekta iz Zadra i arhitekta Nikole Bašića, a drugi Konstruktora iz Zagreba i njegovih arhitekata na čelu s Marinom Balin Fadejev. Svima zahvaljujem na njihovom doprinosu, a posebno izvođaču Konstruktor-inženjeringu na čelu sa Željkom Žderićem, posebno Zvonku Jugoviću i Tomislavu Stankoviću, nadzornoj službi IGH-a na čelu s dr. Jurom Radićem, i inž. Leonardu Kvarantanu, kao i njihovim suradnicima i svakom radniku. Sa svoje strane trudili smo se da svaki za svoj rad dobije zasluženu plaću. To nam je bilo moguće zahvaljujući dobroti onih kojima je hram zahvalnosti hrvatskim mučenicima bio na srcu.

Iako već imamo dosta prakse, nije lako organizirati ovakav skup. No izroni tolika dobra volja na koju redovno i ne računamo. Nju su pokazali mnogi ljudi, župljani ove župe, naša vojska, časne sestre, djelatnici Nacionalnog parka Plitvice, sanitetsko osoblje i mnogi drugi kojih je popis dugačak. Hvala im.

Draženko Tomić spomenuo je sve osobno koga treba danas pozdraviti i kome treba zahvaliti. Zato ja to neću ponavljati, ali svakako sve pozdravljam i svima zahvaljujem. Jedino što bih htio tome dodati jest da je Draženko prvi put s nama ovdje sudjelovao kada smo pred 5 godina postavljali kamen temeljac. Njegova provincija ga sada povlači u svoje redove. Ovdje je danas da najavi da je dovršena građevina za koju je pred pet godina najavio postavljanje temeljnog kamena. Hvala njemu i njegovoj provinciji hercegovačkih franjevaca.

Ljepoti ove liturgije uvelike su doprinijeli udruženi zborovi naše Biskupije predvođeni dirigentom Ivanom Prpićem Špikom i orguljašem Milanom Dučićem. Njima se i ovaj put pridružio zbor Bašćina iz Zagreba pod vodstvom Jasne Polić Biliško.

Želim danas svoje obraćanje završiti porukom cijeloj hrvatskoj javnosti da pred nama stoji jedan ljudski, civilizacijski a nadasve kršćanski zadatak. Naime, mnogima koji su za ovaj narod stradali i umirali njihove kosti još do danas nisu našle mjesto gdje bi im grob obilježili i zapalili svijeću. Na Dan hrvatskih mučenika i s ovoga mjesta gdje smo im sagradili hram zahvalnosti pozivam državne i crkvene ustanove kao i svehrvatsku javnost da svi zajedno prevladamo tu našu moralnu recesiju i izvršimo svoj dug prema njima. Zar ne bi bilo normalno i poželjno da se svima onima kojima je bilo pogaženo svako ljudsko dostojanstvo, pa čak i pravo na grob, izgradimo na Krbavskom polju, podno CHM, zajedničko grobište ili grob?

Možda postoji i bolje rješenje?

Molimo se Bogu i svim hrvatskim mučenicima da ga nađemo i ostvarimo.

(foto:Lj.Škrinjar,D.Borovčak), http://hakave.org

/index.php?option=com_content&view=article&id=6775:pozdrav-i-zahvala-gospiko-senjskog-biskupa-mons-mile-bogovia-11-rujna&catid=71:obljetnice&Itemid=46