Posjetiteljima moje stranice i svim ljudima dobre volje


"Neka put bude uvijek ispred tebe.

Neka vjetar bude uvijek iza tebe.
Neka ti sunce grije lice
i kiša nek’ meko natapa tvoja polja.
Dok se opet ne sretnemo,
neka te Bog drži na dlanu svoje ruke.


Irski blagoslov"

Posjetiteljima moje stranice i svim ljudima dobre volje

SPOMEN POHOD JAZOVKA




















„U svetoj noći na Badnjak 1945. godine je u hrvatskim obiteljima vladala nevjerojatna pustoš jer gotovo da i nije bilo obitelji kojoj nije nedostajao barem jedan njezin nestali član..."


Moju malenkost raduje kada uočim da postoje i živi  Hrvati  kojima eho bola  iz navedene rečenice odzvanja u duši , unatoč svima onima koji bi radije voljeli ga prigušiti ili za trajno  ugušiti.

Na današnji dan označava se 20.obljetnica otkrića  jame Jazovka,  ujedno i uzastopni „Spomen-pohod Jazovka „ na  masovno stratište i grobište žrtava  jugo-komunističkih genocidnih zločina.

'Spomen-pohod Jazovka' tradicionalno se organizira 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe. Organizator je udruga Hrvatski obredni zdrug - Jazovka.  Sv. misu na Jazovki s početkom u 11,00 sati predvoditi će uzoriti gospodin Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski.

. A, napose me silno rastužuje činjenica da unatoč dobro znanim vjerodostojnim činjenicama postoje i  živući Hrvati, koji se na svo  stravično počinjeno zlo nad pripadnicima vlastita naroda (i rođenima im među njima)oglušuju   jer,  pri početnom dijelu  otkapanja u jami Jazovka utvrđeno je slijedeće činjenično stanje.

Citiram:
Mladen Kuka,  speleolog-planinar koji je  otkrio  jamu Jazovku , duboko dojmljen otkrivanjem jame Jazovke prije dvadeset godina, je tada napisao:

…ono što smo vidjeli nakon 30 m  dubine nazovimo najjednostavnije strava i užas.
Kosti, žice, štake, okviri od naočala, sve je smiješano…
Izmolio sam „Očenaš“, prekrižio se i rekao:
„Što god da ste radili, ovakav kraj niste zaslužili“.


 Povjesničar prof. dr. Josip Jurčević kao sudjelujući član ekipe  iznio je podatak o 476 pronađenih kostura u prvom dijelu jame Jazovke. 

U jamu Jazovku partizani su bacili tijela pripadnika vojnih postrojba NDH koje su ubili nakon bitke kod Krašića 1. siječnja 1943. te u svibnju i lipnju 1945., kao i tijela ubijenih ranjenika, medicinskog osoblja i časnih sestara odvedenih iz bolnica 1945.


Da je riječ o prisilnom uginuću 476  mačaka ili pasa bilo bi previše, a kamoli kada je riječ o ljudskim bićima.. Koliki je stvarni razmjer počinjenog zla nad nedužnim pripadnicima hrvatskog naroda , teško je dokučiti. Obustavljeno je napoprijeko   započeto , a , za mnoge i dobrodošao  neželjeni nastavak tek započetog procesa , za razliku od  većine razumnih Hrvata kojima je jasno da istina osim lica ima i naličje.

A prijeka   potreba konačno omogućiti da   istina stekne priliku ugledati svjetlo dana.

Teško je proživljavati   patnju izazvanu  fizičkom boli, a neusporedivo je porediti ju sa poteškoćom prevladavanja osjećaja   proživljavanja patnje izazvane bolom rane u  duši.     

Na HTV-u prijenos u čast Dana  antifašističke borbe .  Cjelokupan tim  Vrhovništva RH svečano  zaklinje se  na vječnu odanost      antifašizmu, odnosno svim onima koji vješto skriti  pod krinkom antifašizma počiniše svjesno zločin nad Hrvatima nezamisliv zdravorazumnom umu  .

Hude jame, Jazovko, i sve druge,  tuge moje, tko će se Vama  iskreno iz duše   pokloniti i odati dužno štovanje na ime boli duše, i  u ime svih Hrvata ?

Hoću li uspjeti nazrijeti    bar početak   kraja mojoj tuzi, ak' ne i svršetak , dok sam još živuća? .

Silno žalim, što , iz objektivnih razloga nisam se i osobno mogla odazvati 20.po redu Spomen –pohodu jami Jazovka.

Svim Hrvaticama i Hrvatima, koji su bili u mogućnosti  odazvati se ,  kako bi odali dužno štovanje nad stravičnom patnjom  vlastite im subraće, od sveg srca HVALA!

Sretan odlazak  i povratak k Vašim domovima, želim Vam svima, napose,  nek' Vas sve prisutne  prati  obilje Božjeg blagoslova!

..................

Hodam na prstima ovom zemljom,
da ne budim uspavane boli
i pazim gdje ću stati na ovoj zemlji ranjenoj,
da usput ne zagazim u kosti
iz kojih već mnogo ljeta
cvjetaju crveni božuri
na uskipjeloj krvi Hrvata i 
zriju žita iz lubanja mrtvih ratnika.
Gospodine podari im mir
u njihovim znanim i neznanim grobovima,
a njihove duše pridruži vojsci duša
poginulih za domovinu Hrvata.




Branko Kreštan,iz pjesme” Tu gdje je uskipjela krv”


Nedužno stradale hrvatske žrtve nek' počivaju i uživaju zasluženo u miru rajskom obasjane milošću Gospodina!