Posjetiteljima moje stranice i svim ljudima dobre volje


"Neka put bude uvijek ispred tebe.

Neka vjetar bude uvijek iza tebe.
Neka ti sunce grije lice
i kiša nek’ meko natapa tvoja polja.
Dok se opet ne sretnemo,
neka te Bog drži na dlanu svoje ruke.


Irski blagoslov"

Posjetiteljima moje stranice i svim ljudima dobre volje

SVETKOVINA PRESVETOG TROJSTVA





Pnz 4, 32-34. 39-40
Rim 8, 14-17
Mt 28, 16-20


Razmatranje





Otajstvo vjere

Otajstvo Presvetog Trojstva na prvi pogled se predstavlja kao nepoznata stvarnost, otajstvo pred kojim zatajuje svako umovanje, u koje se ne može prodrijeti, koje se ne može shvatiti. Međutim, misterij-otajstvo ne označava tamnu i nedostiživu stvarnost, nego nešto što se može doumiti, što ljudskom razumu otvara mogućnost dubljeg prodora u tajnu. Otajstvo nije neko iracionalno iskustvo, naprotiv ono pruža razumu mogućnost da raste u svojoj spoznaji, iako nikad neće do dna razotkriti otajstvo.

Prvo čitanje iz prvog Mojsijeva govora otkriva nam Božju objavu i skritost Boga, Boga koji je blizak i dalek, gore na nebu i dolje na zemlji. Bog se objavljuje svojem narodu znakovima, čudesima, izbavljenjem iz egipatskog ropstva snažnom rukom. U tom Božjem očitovanju Izrael otkriva da je Bog jedan, da je Bog milosrdan i blag, da je sama dobrota i ljubav, zato mora držati njegove zakone i zapovijedi da mu bude dobro i poživi na zemlji koju mu Bog daje zauvijek.

Novim zavjetom ulazimo u nedostupno svjetlo da ostanemo na životu. Tu je Otac, Sin kojeg Otac šalje i Duh Sveti. Crkva u ime Presvetog Trojstva otvara svaku liturgiju i završava, svaki blagoslov osoba i stvari. To nam osvjetljavaju drugo čitanje i Evanđelje.

Pavao govori o dva duha (2. čit.): čovjekov duh, počelo njegova bivovanja, djelovanja, ljubavi ali i grijeha, ropstva, neslobode. I Duh Božji: početak ljubavi i zajedništva koji prodire u ljudski duh, zahvaća ga kao vjetar, vatra koja sve prožima. Stvorenje koje se otvara tom Duhu biva preobraženo u sina Božjega, postaje član božanske obitelji, subaštinik Prvorođenca Sina Božjega. Na njegovim usnama ne pojavljuje se molitva podložnika prema gospodaru, nego čuvstveni zaziv djeteta: Abba! Po tom Duhu imamo istiniti i vlastiti pristup u unutarnji božanski život. To se ostvaruje po krštenju što je korijen svega kršćanskog događanja i podržava se po slušanju Božje riječi.

Otajstvo Presvetog Trojstva je otajstvo koje osvjetljava otajstvo čovjeka. Bog nije samo predmet naših filozofskih i teoloških rasprava, nego i Biće naše ljubavi i molitve. Ne smijemo o Bogu i Trojstvu govoriti hladno i nezainteresirano, već s ljubavlju.

Presveto Trojstvo

Kršćanska teologija, bogoštovlje, život, obilježeni su vjerom u Oca, Sina, Duha Svetoga, u Trojstvo, presvetu Trojicu, trojedinog Boga. Bog Abrahamov je Bog Isusa Krista. Isus je Božji Mesija, Prorok, Sluga Jahvin, poslanik, posrednik, veliki svećenik ali i Sin. Usmjerenje k Trojstvu ostvarujemo po Kristu u Duhu Svetom.

Bog je velik i njegov je život tajna. Pred njim je najprirodniji čovjekov stav šutnja i poklon. Bog je velik, nedokučiv u svojoj neograničenosti, mudrosti, svetosti, slavi; ostaje vječno što jest, a ipak se ljudima objavio. I objavljujući se nije kao ideja, predmet spoznaje, nego kao svjetlo, život, ljubav. Božjem otajstvu možemo se približiti samo putovima kojim nam se on približava, a to su: ljubav, dobrota, nježnost; posebno u Sinu i šaljući Duha, koji nad bezdanima lebdi i stvara ljepote svemira, zemlje, čovjeka, što prosipa nebesima i zemlji svoju veličinu i slavu.

U Isusu se Božja veličina objavila u ljudskom liku. Otkriva se kao prijatelj, drug, dobrotvor, liječnik, učitelj, otac, koji dolazi u pohode, oprašta, smiluje se, liječi, prihvaća grešnike, siromahe, djecu, sve. Postao je kao jedan od nas. I sklapa savez vječni s otkupljenim i spašenim čovječanstvom.

Božji Duh ostvaruje Božju prisutnost u nama, saveznički, suradnički, sinovski odnos između Boga i ljudi, u kome kličemo: Abba! Oče!

Budući da su odnosi Oca, Sina i Duha Svetoga stvarni i osobni, i naši moraju biti osobni, zahvatiti našu najdublju stvarnost, čitavu osobnost. Ti odnosi se uspostavljaju po vjeri i ljubavi, po osobnom odnosu s Isusom Kristom, jedinim Posrednikom, u sakramentima, u euharistiji, u slušanju riječi, u zajedništvu s ljudima u ime Isusovo, u služenju čovjeka patnika, siromaha, zatočenika...

Trojstvo se očituje u djelovanju spasenja: Otac poklanja svoju ljubav da bismo postali djeca Božja; Duh tjera ropski strah i ispunja nas sinovskim osjećajima; Sin nas kroz patnju u proslavu uči kako se postigne baština. Duh nas oslobađa od samodostatnosti, od poganskog fatalizma i determinizma, i sprema nas na pobjedničku borbu protiv duha tijela.

Istina vjere

Slaviti svečanost Presvetoga Trojstva je sjećanje i zahvala za spasenjsko Božje djelo, koje se očituje kao dar Oca i Sina i Duha Svetoga. Sve dolazi od Oca, koji je izvor božanskog i stvorenog života. Otac se objavljuje po Sinu koji ulazi u našu povijest postavši čovjekom i dariva nam milost spasenja po Duhu Svetome.

Bog se ne predstavlja kao neka monada zatvorena u sebi, nego kao zajedništvo života, kao Otac, Sin i Duh Sveti, Trojstvo koje dohvaća svaku stvarnost, privlačeći sve svojom ljubavlju. Sin Božji koji je postao čovjekom kao i mi, može biti jedini Posrednik, jer je Bog i čovjek, i po uskrsnuću dana mu je “sva vlast na nebu i na zemlji”, postao je Gospodin-Kyrios. U njemu i mi postajemo djeca Božja i možemo Ocu upraviti zaziv Isusove intimnosti sa svojim Ocem:Abba! Tatica!. Svjedoči nam to Duh Sveti koji je izliven u nama. (2. čit.)

Svečanost Presvetog Trojstva je slavlje Boga prisutna u povijesti; slavlje prisutnosti Boga u dubinama bića čovjeka koji postaje “hram Duha Svetoga” i “sin Božji”; slavlje prisutnosti Boga u Crkvi; slavlje prisutnosti koju moramo živjeti, osjetiti, produbljivati, otkrivati sve više, iako je nikad nećemo iscrpsti do dna; slavlje našeg zajedništva, života po Kristu u Duhu Svetom u Ocu.

Izvor: www.veritas.hr

........


PRESVETO  TROJSTVO

PRESVETO TROJSTVO TAJNO NAD SVE TAJNE
VJERUJEM U TE MADA, TE NE POJMIM
MOJ UM SE KLANJA TVOJEM  VELIČANSTVU
ŽIVOTU TVOM SE DIVI ON

U TVOJEG BITKA BOGATSTVO BEZ MJERE
 SLAVA TI SVA JE MOGUĆNOST
ZNANJE , PRAVDA , I LJUBAV, SVETOST I DOBROTA
 I NE IZMJERNOST VJEKOVA

OČE NEBESKI VJEČNA BOŽJA  RIJEČI
PRESVETI DUŠE KOJI ŽIVOT DIJELIŠ
VELIKI BOŽE TROJSTVO U JEDINSTVU
SLAVI TE VJERNI LJUDSKI ROD


I..Šram