Posjetiteljima moje stranice i svim ljudima dobre volje


"Neka put bude uvijek ispred tebe.

Neka vjetar bude uvijek iza tebe.
Neka ti sunce grije lice
i kiša nek’ meko natapa tvoja polja.
Dok se opet ne sretnemo,
neka te Bog drži na dlanu svoje ruke.


Irski blagoslov"

Posjetiteljima moje stranice i svim ljudima dobre volje

ŠUMA -DETALJ SLAVONSKOG KRAJOLIKA



SLAVONSKA ŠUMA

...."Kad god sam prošao tom šumom, svaki put sam nešto novo vidio, nešto novo naučio; nije ona gluha, crna, mrtva, kakono se izdaleka na obzorju crta i prikazuje, nego u njoj diše život i svijet izvoran, naravan,gdje kao nigdje priroda uprav na očigled stvara i ništi, nagađa i popravlja." ....


Josip Kozarac,  iz crtice "Slavonska šuma" objavljeno  1888.god.

DRUGA KORIZMENA NEDJELJA





Evanđelje: Lk 9,28b-36

U ono vrijeme: Povede Isus sa sobom Petra, Ivana i Jakova te uziđe na goru da se pomoli. I dok se molio, izgled mu se lica izmijeni, a odjeća sjajem zablista. I gle, dva čovjeka razgovarahu s njime. Bijahu to Mojsije i Ilija. Ukazali se u slavi i razgovarali s njime o njegovu Izlasku, što se doskora imao ispuniti u Jeruzalemu. No Petra i njegove drugove bijaše svladao san. Kad se probudiše, ugledaše njegovu slavu i dva čovjeka koji stajahu uza nj. I dok su oni odlazili od njega, reče Petar Isusu: "Učitelju, dobro nam je ovdje biti. Načinimo tri sjenice: jednu tebi, jednu Mojsiju, jednu Iliji." Nije znao što govori.


Dok je on to govorio, pojavi se oblak i zasjeni ih. Ušavši u oblak, oni se prestrašiše. A glas se začu iz oblaka: "Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte!" 


I upravo kad se začu glas, osta Isus sam. 


Oni su šutjeli i nikomu onih dana nisu kazivali što su vidjeli.
______________________________





Samoostvarenje – ateizam

Oni koji govore samo o uspjesima svoga djelovanja, neizbježno su stvorili "aparate" ili sustave svoga djelovanja i njih proglasili najboljima odnosno jedino ispravnima, savršenima, koji ne mogu ne davati savršene rezultate. Tu nema mjesta za sumnju niti pogrešku. Tko sumnja, već je isključio stopostotni uspjeh te je sam kriv neuspjehu.

Sve manje ima sumnje da oni pripadaju onoj struji koja propagira samoostvarenje. Istina je da ih je lakše otkriti izvan Crkve nego u Crkvi, jer se ovdje vješto znaju sakriti upravo pod plaštem Crkve.
Do ovog me zaključka dovodi njihovo govorenje samo o uspjesima, i to veoma brzo: 3 susreta, 30 dana, u tim molitvama, u takvim postovima, i još more toga – skoro kao kod farizeja koji pored Božjih zapovijedi izmišljaju još više od petsto svojih, i njih stavljaju iznad Božjih, što je neizbježno.

Gdje je onda ta izliječena i obraćena masa da ne obraća sve vežu masu nevjernih i da već nije iskorijenila zlo iz svijeta? (Samo dvanaest apostola raširilo je svijetom Radosnu vijest.) Kao da sve što je potrebno za vječni život i svetost na zemlji ne sadržavaju Božje zapovijedi, njih deset, nego nam treba još nekih naših petsto, a nikako ovih deset provesti. U njima se vidi čisti egzibicionizam. Premda sam vidio toliko neuspjeha tih sustava, kod njih samih ne nađoh da spominju niti jedan neuspjeh.

A evanđelje vrvi od neuspjeha. Ne ostvarujemo li se mi, dakle, kroz neuspjehe više nego kroz uspjehe? Nisu li, dakle, nama potrebni uspjesi? No, ne "ostvaruje" li se Bog upravo kroz naše neuspjehe, ne dolazi li on upravo kroz njih i kroz naše granice do izražaja? Nisu li Bogu "potrebni" naši neuspjesi da on može nastaviti tamo gdje smo mi zapeli – zajedno s nama. To treba pravilno shvatiti, a ne mazohistički. Bog nema što raditi s nama ako smo poželi uspjehe i sebe ostvarili. Njemu tu mjesta nema. Tu Radosna vijest sa svojim blaženstvima i križevima, sa svojim neuspjesima ne dopire.

Danas se jako puno govori o samoostvarenju, ali takvome u koje ćemo uložiti što je moguće manje muke. "Engleski bez muke", "U deset dana do savršenog pamćenja", "Tajna pravog uspjeha", "Kako brzo i bez muke postati uspješan" itd. U knjižarama na hrvatskom jeziku naći ćemo puno takvih naslova. To je komercijalizam. Privlačan za naivne kao što je za naivne privlačno sve gdje se govori o uspjehu. Oni svemu tome naivno vjeruju, nadajući se da će sve to postići.

Ateizam koji niječe Boga je vikanje koje nije opasno. Najopasniji ateizam je propagiranje samoostvarenja čije se zapovijedi i sakramenti mogu svesti na jedan nazivnik: uspjeh. Uspjeh je bog. Kad sam uspješan, onda sam ostvaren. Samoostvaren čovjek sam je sebi bog.

Danas se vrijednost čovjeka sve više mjeri po uspjesima koji su znak njegove samoostvarenosti. Uspjeh u radu, uspjeh u pastoralu, uspjeh u školi, a ne rad, pastoral, učenje. Time je sve stvoreno, na čelu sa samim čovjekom, izgubilo vrijednost jer sve se mjeri po tome koliko će mi uspjeha "to" donijeti, koliko će "to" koristiti mojemu uspjehu.

Time je cvijet prestao biti cvijet, kamen je prestao biti kamen, more je prestalo biti more, sunce je prestalo biti sunce.

U samoostvarenju Bog je prestao biti Bog, ali je i čovjek prestao biti čovjek.

Razmatranja Milana Špehara objavljena u knjizi "Ne-koristan Bog. Poticaji za kršćansku meditaciju"
__________________________________



HRVATSKI CARITAS - KORIZMENA AKCIJA

ŠTO GOD RADITE, ZDUŠNO ČINITE, KAO GOSPODINU, A NE LJUDIMA! 

Tijekom cijele godine pozvani smo darivati. U vrijeme kada su mnogi tjeskobni i beznadni, u oskudici, bolesti i strahu za budućnost, svojim prijateljstvom, ljubavlju i konkretnom pomoći budimo im svjetlo nade.

Ako tijekom Korizme želite pomoći nekome u potrebi uključite se u akcije Hrvatskog Caritasa:

1. Akcija solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH
2. Akcija pomoći stradalima od potresa u Haitiju
3. Akcija pomoći obiteljima u potrebi u Hrvatskoj

« Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH »

Hrvatski Caritas i ove godine u tjednu između druge i treće korizmene nedjelje, od 1. do 7. ožujka, pokreće akciju «Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini». Ovogodišnja se korizmena akcije odvija uz moto: „Što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima.“ (Kol 3, 23)

Svrha korizmene akcije je prikupiti konkretnu, novčanu pomoć, ali i senzibilizirati i poticati javnost u Hrvatskoj na solidarnost, zajedništvo i molitvu za ljude i Crkvu u BiH. Građani se u akciju mogu uključiti :

• pozivima na donacijski telefon 060 9010 (cijena poziva 6,15kn, PDV uključen)
• uplatama na ž.r. 2340009-1100080340 (poziv na br. 101) ili putem interneta na www.caritas.hr
• vjernici novčane priloge mogu predati u svojim župama na treću korizmenu nedjelju 7. ožujka 2010.

U dosadašnjim je korizmenim akcijama ukupno prikupljeno 9,4 milijuna kuna, čime je financirano 114 projekata iz područja socijalne skrbi, obrazovanja i poticanja obiteljskog poduzetništva u različitim dijelovima BiH.

Tijekom korizmene akcije vjernici mogu, osim novčanoga, dati i duhovni prilog. Hrvatskim Caritas, u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, organizira Molitveni hod zagrebačkim župama potičući na zajedničku molitvu vjernike u Hrvatskoj s braćom i sestrama u BiH. Tim je povodom, u želji da animira župne zajednice, Hrvatski Caritas dostavio župama knjižicu s molitvama vjernika te Križni put koji je pripremio vlč. Anton Šuljić (raspored Molitvenog hoda i ostali materijali na www.caritas.hr).

U nedjelju 7. ožujka 2010. središnje će misno slavlje biti u zagrebačkoj župi BDM Kraljice mira, Novačka 169 u 11 sati, a predvodit će ga vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

O akciji pomoći stradalima od potresa u Haitiju i akciji prikupljanja pomoći obiteljima u potrebi u Hrvatskoj više na www.caritas.hr

Vaš Hrvatski Caritas





RUŽMARIN


SOBA PUNA RUŽMARINA 


Doći ću Ti večeras.
Spremi nam postelju.

            Najavljujem svoj dolazak
            kako bi sobu okitio ružmarinom
            i dočekao ženu, nevjestu.

            Doći ću Ti gola, bijela,
            a zvijezde i more
            ostavit ću pred vratima
            da uzdišu od zavisti.

                        Nemoj zaspati, čekaj me ...


ZELENA PUNINA


Čekaj me na klupi
ispod velike crvenolisne bukve.
Pazi! Sve što izgovoriš
u hladu te velebne krošnje
ostati će zapisano u njenim godovima.

Zato biraj riječi kojima ćeš me taknuti
jer taj trenutak otvaranja,
prožimanja i laganog dodira obraza
osvijestiti će nas jedno drugome.

Za naš prvi susret
izabrala sam zeleno okruženje.
Tratinu boje anđeoskih vrata,
smaragdnu mahovinu na kori debla
i riječi zelene, riječi meke.

Položi mi ruku preko ramena,
zatreperimo na drhtaj lišća,
uskladimo naša disanja
i budimo jedno, budimo zelena punina.

Javorka Pangerčić

ZLATNA RIBICA



LOSOS

Gle riba losos, brzicom rijekom
uzvodno pliva – čudo prirode zbori!
Prema izvoru njenom, brdskom, dalekom
 - mlađ, riblju mlađ mrijestom tvori.
Iz dalekih mora, vôda oceana,
pučina;  ni sjevera ni istoka ni juga.
Milijunima gôda putanja joj znana
 - genetskim kodom ucrtana duga.
Tamo gdje uzela život, život će i dati
i smrt svoju u življenje pretvrit novo.
Ukrug se vrti i nikad neće stati
genomsko u njoj neko životno slovo.
A i nama, nama misterij je brati
-   tko to učini, a tko kadar da shvati?!


SVI MI ŽIVA BIĆA 

Svi mi živa bića tkana od tvari.
Svi mi; ljudi, životinje i bilje –
smrtnost sviju življenje nam kvari.
Bježimo li od sebe, od te zbilje?!
No, i krasnoće ima u javi nam toj.
Mi nismo, pa jesmo, pa opet nismo.
Tek zavirba bila u života nam poj.
- Rođeni, živjeli i umrli bismo.
Ali ja ne dam životu da umre,
prkosim dušom, čelikom je stvaram.
Tek tijelu dopuštam da odumre,
premda i napregnućem nekim zgaram.
Ja prkosno ne dam, ne dam i ne dam –
i s pozicije odonud radost života gledam.

ODGONETNI MI 

Odgonentni mi, Gospodine, tajnu života,
razotkrij misterij – odgovor čekam!!!
- Tajna je skrita u buku ljepota,
što životom plâve ko nekim rijekam’.
Odgonetni mi, Gospodine, tajnu ljepote,
magičnost njena čime nas sve prože?
    -Tajna joj leži u srcu dobrote,
ko najljepši cvijet što se imat može!
Odgonetni mi, Gospodine, tajnu dobrote,
u čemu ona tako plemenita biva?
   - Tajna je – milost u srcu bez grehote,
tamo se stâni i neskrivena sniva.
Odgonetni mi, Gospodine, milost što je? 
U nutrinu duše ti zaviruj svoje!!!

Mile Prpa

SNJEŽNE PAHULJICE





Došao sam reći Višnji da krijesi snijeg. 


Od toga joj se oko odmah zaiskri 


pa me zagrli i u kosi 


odnese na brijeg. 

Na snijegu se ona odmah otvori. S toliko je ljubavi 


putem motrila pahuljice male — 


— i sažali joj se da kroz toliku zimu padaju same 


pa ih na dlanove prihvati i tu toplo odmori. 


I kljastom kristalu bol zacijeli. 


Hodasmo mrakom, — 


a pod lampom se stope opaze i ona se zastidi 


jer da joj vlastiti koraci 


dušu pahuljica gaze 


i tapkajući nastavi 


da prše 


i ne dira ih. 



Lebdjesmo dugo tako kao sipki oblaci. 

Prosijao nas snijeg što sve prositni 


pa smo od toga bistri i bliži 


kroz ove zavjese postali. 


To snijeg nas pročisti. 


Boro Pavlović

PRVA KORIZMENA NEDJELJA


Evanđelje: Lk 4,1-13


U ono vrijeme: Isus se, pun Duha Svetoga, vratio s Jordana. I Duh ga četrdeset dana vodio pustinjom, gdje ga je iskušavao đavao. Tih dana nije ništa jeo, te kad oni istekoše, ogladnje. A đavao mu reče: "Ako si Sin Božji, reci ovom kamenu da postane kruhom." Isus mu odgovori: "Pisano je: 'Ne živi čovjek samo o kruhu.'"


I povede ga đavao na visoko, pokaza mu odjednom sva kraljevstva zemlje i reče mu: "Tebi ću dati svu ovu vlast i slavu njihovu jer meni je dana i komu hoću, dajem je. Ako se dakle pokloniš preda mnom, sve je tvoje." Isus mu odgovori: "Pisano je: 'Klanjaj se Gospodinu, Bogu svomu, i njemu jedinomu služi!'"


Povede ga u Jeruzalem i postavi na vrh Hrama i reče mu: "Ako si Sin Božji, baci se odavde dolje! Ta pisano je: 'Anđelima će svojim zapovjediti za tebe da te čuvaju'. I: 'Na rukama će te nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen'." Odgovori mu Isus: "Rečeno je: 'Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!'"
Pošto iscrpi sve kušnje, đavao se udalji od njega do druge prilike.
Ostala čitanja: Pnz 26,4-10 * Ps 91,1-2.10-15 * Rim 10,8-13
__________________
Kušnja u pustinji


Započelo je vrijeme korizme, vrijeme u kojem smo pozvani na intenzivniju molitvu, post i djela ljubavi. U ovih četrdeset dana dublje nam je uranjati u otajstvo križa i trpljenja Kristova i tako se pripremati za najveći kršćanski blagdan - blagdan Uskrsa. Velikani duhovnosti na poseban su način ljubili samoću. Najveći među svim velikanima, Isus Krist, povukao se u pustinjsku samoću punih 40 dana prije svoga javnog djelovanja. Na kraju svog 40-dnevnog posta u pustinji, Isus dobiva neobičnog »gosta«, posjećuje ga Napasnik, Sotona - varalica ljudi. U jednom trenutku Bog i Sotona, ljubav i mržnja našli su se zajedno licem u lice. Isus dopušta da ga Sotona kuša, i to prije svega da nama poruči da ćemo i mi također biti napastovani i iskušavani, ali nam daje i primjer kako se hrvati i othrvati napasniku.


Isus sa Sotonom ne raspravlja mnogo, već samo daje kratke odgovore na tri pitanja, na tri kušnje.


Napasnik prvo traži od Isusa da pretvori kamenje u kruh. Tu je na djelu grijeh požude tijela, napast imati pošto-poto, ne mareći puno za Božje zakone. Isus svojim odgovorom pokazuje da postoji nešto što je puno važnije od kruha, a to je riječ Božja. Čovjek nije samo tijelo već je stvoren i za jedan drugi rast, važniji, a to je rast duha, rast srca u dobroti za svakog čovjeka.


Druga kušnja je napastovanje vlašću. Varalica ljudi pokazuje Isusu sva kraljevstva svijeta koja će mu dati uz uvjet da se Isus pokloni pred njim. On želi dati Isusu ono što je već njegovo, što mu pripada. Na taj način zaveo je i prve ljude lažući im da će biti kao bogovi ako uzmu plod sa zabranjenog stabla. A oni su već bili slika Božja, prijatelji Božji. Isus ne želi takvu moć, moć vladanja nad drugima, već pokazuje da postoji nešto jače od sile, od nasilja, a to je ljubav prema Bogu i svakome čovjeku.


Treća kušnja je kušnja čašću. Ako se baci s Hrama i ne bude mu ništa, narod će ga smatrati čudotvorcem, povjerovat će da je Mesija. Isus na sve te nagovore, napastovanja spremno i odrješito odgovara. Nije mu stalo ni do časti ni do vlasti - njegov je put - put križa i služenja u ljubavi. Na taj put pozvani smo i mi - i ove korizme. Pozvani smo nasljedovati Isusa u stavu služenja i ljubavi prema Bogu i bližnjemu - ne bojeći se Sotoninih zamkâ i zavođenja. Naša molitva, post i djela ljubavi neka budu odraz raspoloživosti našega srca da budemo istinski svjedoci i nasljedovatelji Isusovi.


Josip Koprek/ www.glas-koncila.hr
_________________
Moli za moje obraćenje


Razumljivo je obraćenikovo oduševljenje i da on od blještavila obraćenja ne vidi stvarnost kakva ona jest. Razumljivo je i to da on u sebi nosi nove snage, moglo bi se reći gotovo nadljudske, i da osjeća potrebu obratiti cijeli svijet. On osjeća da to mora i vjeruje da može.


Zato ne primijeti kako je njegovo obraćenje najplodnije polje za bujanje korova koji se zove oholost. Vrlo teško će on sam to primijetiti, jer živi u uvjerenju da su svi pokreti u njemu i sav njegov žar samo od Boga. Vrlo brzo zaboravlja svoj dugi i vijugavi put do obraćenja.


On jednostavno osjeća da mora biti koristan, jer inače čemu njegovo obraćenje ako se na njegov poticaj svijet ne obraća. Zaboravlja koliko je to dar što ga ničim nije zaslužio.


Zapravo svaki oduševljeni čovjek čini tako. Možda mu veće zadovoljstvo pribavlja vikanje drugima: "Obrati se", nego da se to stvarno nekome dogodi. Možda bi mu takav postao opasna konkurencija...


Bilo mi je pomalo pretjerano slušati ponekoga trapističkog monaha govoriti: "Moli za moje obraćenje!" Nije se bojao to ponavljati ni ljudima "iz svijeta". Vrlo sam se brzo uvjerio u duboku istinu te rečenice. Ona mi više nije nimalo smiješna ni pretjerana. Smješnije mi je i pretjeranije kad čujem riječi iz ljudskih usta, i to s pozornice: "Obrati se!" Uvijek imam dojam da su rečene svisoka i da su neuvjerljive. Da barem taj siđe s pozornice, sjedne do grešnika i kaže mu da se obrati, držeći ga kao brata za ruku... Tko je od nas tako obraćen da se može izdvajati iz nepregledne mase onih koji se svaki dan iznova moraju obraćati? Obraćenje traje cijeli život i obnavlja se svaki dan.
Zar nam se ne događa da se jednoga dana u duhovnom životu popnemo za dvije stube, a da već slijedećega dana moramo sići za četiri stube? Zar nije upravo to duhovni život? Dinamika, a ne statika. U statici još samo brojimo i mjerimo; kad je život dinamičan, za to uopće nemamo vremena.


Ako se u jezero ne dodaje uvijek nova voda, ono će se pretvoriti u žabokrečinu, u kojoj će žabe kreketati: "Obrati se!" Tko je gore, neka pazi da ne padne! I mora su se isušila, a da se ne bi jezera! A da ne bi presahnulo obraćenje bez nezaslužene hrane odozgor!


To je dinamika koja nas čini uvijek budnima. To je poniznost. Mi smo upravo dužni pomagati si međusobno na putu prema obraćenju, i riječima poticanja i, još više, djelima. Ali mi ne obraćamo ljude. Osobito ne dvjema zapovjednim riječima. Oduševljeni se bave poslom obraćanja drugih, oduhovljeni za to nemaju vremena, jer imaju neizmjerno puno posla oko obraćenja sebe.


Više puta nemamo drugog izbora nego samo molitvu za tuđe i svoje obraćenje.
 
Moli za moje obraćenje!


Razmatranja Milana Špehara objavljena u knjizi "Ne-koristan Bog. Poticaji za kršćansku meditaciju"
_______________


Započelo je vrijeme korizme. Nastojmo  ne biti okupirani jedino mislima o sebi i isključivo o vlastitim potrebama. Osim molitve, posta, poželjno je iskazati i djelo ljubavi spram bližnjeg svog. Prisjetimo se i potrebitih u nevolji.


 HRVATSKI CARITAS - HAITI


Možeš li zamisliti da je u jednoj minuti nestao tvoj grad?


 Da nemaš više ništa? 


Krova nad glavom, svoje ulice, susjedstva, najdražih ljudi? 


I neke od njih više nikada nećeš vidjeti? 

Poput mnogih Haićana.

Oni jesu daleko, ali mi im srcem možemo biti blizu i unijeti više svjetla u njihov srušeni svijet.


Uključi se u akciju Hrvatskog Caritasa:


• nazovi 060 90 10 (cijena poziva 6,15 kn – PDV uključen u cijenu) 


• novčani prilog uplati na žiro račun 2340009 – 1100080340, poziv na broj 10


• koji se nalazi na www.caritas.hr 


• doniraj putem interneta 


• svoj novčani prilog predaj u crkvi



Tvoja ljubav može ukloniti strah!


Tvoja darežljivost može stvoriti bogatstvo!


Tvoja nesebičnost može izliječiti srce!


Tvoj Hrvatski Caritas


"ČEKA SE KOMPROMIS O GLASOVANJU DIJASPORE "

Čeka se kompromis o glasovanju dijaspore

Upravo ovaj naslov pročitah u današnjem Vjesniku (10. 02. 2010) „hrvatskom političkom dnevniku“, i moram priznati da me je taj naslov uzrujao. Inače se nikada ne dam emocijama da sa mnom vladaju, a posebno ne s mojim razmišljanjem, jer emocije su najveći neprijatelj čovjeku, a pogotovo čovjeku kao mislećoj kategoriji, a još manje odgovaraju onome čije se misli prenose preko medija.

izbori

Netko dobronamjeran i neupućen , kad bi pročitao samo ovaj naslov, a ne bi čitao sadržaj teksta, mogao bi shvatiti da Hrvatska vlada na čelu s Premijerkom pregovara sa Hrvatskom dijasporom, sa njenim uglednicima iz čitavog svijeta, sa čelnicima i predstavnicima Hrvatskog svjetskog sabora, sa čelnicima i predstavnicima Hrvatskog svjetskog kongresa, sa čelnicima Hrvatske bratske zajednice, sa čelnicima Hrvatske stranke zajedništva, sa hrvatskim uglednim znanstvenicima u dijaspori, gospodarstvenicima, hrvatskim udruženjima, političkim strankama BiH, visokim političkim dužnosnicima u BiH, s Vojvođanskim Hrvatima, predstavnicima Molučkih i Gradišćanskih Hrvata i neka mi oproste oni koje nisam spomenuo, jer sam naprosto ljut, i taj tko je dobronamjeran i tko bi pročitao samo taj naslov mislio bi - da ih je sve gospođa Premijerka pozvala u Hrvatsku u neku veliku kongresnu dvoranu i da snjima pregovara o položaju hrvatske dijaspore i njihovom glasovanju i da s njima treba postići sporazum. Ali ne, Bože, koje li bijede! Ona o sudbini i pravima petmilijunske hrvatske dijaspore razasute diljem svijeta, kao o bezličnoj masi, pregovara s oporbenim čelnikom, sljednice ex komunističke partije Zoranom Milanovićem.

Ustavne promjene, ili izmjene Ustava RH, da je to slučaj u nekoj drugoj državi koja nije banana država, poput Italije, Izraela, Irske, Francuske ili neke druge, po pitanju sudbine njihove dijaspore, ti pregovori bi trajali najmanje godinu dana uz nekoliko održanih velikih znanstvenih skupova, seminara i sl. iz kojih bi se iskristaliziralo što je najbolje rješenje i za matičnu državu i za njenu dijasporu. Pojedine političke stranke bilo da su na vlasti ili u oporbi, u tim pregovorima ne bi ni mogle doći do izražaja, jer bi ti pregovori bili pregovori između dva velika nacionalna corpusa jednog te istog naroda.

Zato, gospođo Premijerko, da sam na Vašem mjestu bilo bi me sram! Gospodine Milanoviću, da sam na Vašem mjestu bilo bi me sram! Gospodine Predsjedniče Sabora RH, da sam na Vašem mjestu bilo bi me sram! A posebno gospodine Šeks, da sam na Vašem mjestu bilo bi me ponajviše sram!

Niti su hrvatski narod, niti pet milijunska dijaspora nečija privatna prćija, a ponajmanje prćija hrvatskih političkih birokrata poput Vas, koji si sebi dozvoljavate da o njegovoj sudbini odlučujete u kabinetskim „pregovorima“ uz kavicu, kao da je riječ o pet milijuna krumpira u Domovini, i o pet milijuna krumpira u dijaspori!

Kao što hrvatski narod u Domovini ima svoju dušu, i to onu plemenitu, toplu, ljudsku, senzibilnu, domoljubnu, bogoljubnu, ali i čovjekoljubnu i nije mu svejedno što će politika činiti, jednako tako i, onaj po prilici pet milijunski corpus Hrvata u vandomovinskoj i iseljenoj Hrvatskoj, ima istu takvu dušu, kao i narod u Domovini, a uz to je još i Hrvatska-ljubiv! Vi to nikada nećete moći razumijeti i shvatiti, i zato ne sagledavajući problem niti u segmentu, a kamoli u cjelini i pokušavate pregovarati o sudbini tog naroda samo s jednim oporbenim političarem, a i ne pomišljate o organizaciji medjusobnih pregovora između nacionalnog corpusa u Domovini i nacionalnog corpusa u vandomovinskoj i iseljenoj Hrvatskoj.

Izmjena Ustava nije ničija privatna prćija, niti jednog političra i niti jedne političke stranke, bilo u oporbi ili na vlasti. Izmjena Ustava je sudbonosno pitanje koje se tiče cijeloga naroda, kako onog u Domovini, jednako tako onoga razasutog diljem svijeta, a posebno i onog naroda koji živi u drugim susjednim državama koje sticajem povijesnih okolnosti nisu ušle u sastav Hrvatske države!

Svako prekrajanje Ustava koje služi interesima pojedine političke stranke ili strukture, a ne služi interesima nacionalnog corpusa svih Hrvata svijeta nije i ne može biti legitimno, pa makar za njega glasali sve iti jedan zastupnik u Saboru. Političke igre oko izmjene Ustava da bi se lakše postigao rezultat „za“ ulazak u EU, su nelegitimne. Narod, kao prvo, ima pravo unaprijed znati u kakvu se političku i naddržavnu zajednicu uključuje, i zašto se u istu uključujje i koja mu dobra ili koja zla takvo uključivanje donosi. Za pravovaljan ulazak u takvu naddržavnu zajednicu mora glasati većina svih glasača i domovinske i iseljene Hrvatske, jer je riječ o sudbonosnoj odluci i nitko nema pravo mimo volje naroda i u ime naroda donijet takvu sudbonosnu odluku, poput one najtragičnije odluke u našoj povijesti - odluke „Narodnog vijeća“ u Zagrebu o prisajedinjenju Slovenije, Hrvatske i BiH sa Srbijom 1918.g., bez suglasnosti i Hrvatskog Sabora i bez suglasnosti Hrvatskog naroda kao cjeline, ali i naroda u Sloveniji i BiH. Ovo tim i više, jer već ima i najmanje par država koje ističu da im je najveća povijesna greška bila ulazak u EU.

Prošla su vremena kad se moglo manipulirati sa narodom, a danas narod postaje „misleća kategorija“, ako ne narod u cjelini, a tada zasigurno njegovi brojni intelektualci, koji se više ne broje u stotinama ili tisućama, već i u stotinama tisuća. I upravo ta misleća kategorija progovara i kroz ovaj članak, kao njihovo, makar u jednom tek malom segmentu - glasnogovorništvo!

Sticajem okolnosti i sâm sam uključen u razmišljanja o odnosima dijaspore prema Domovini, o njenim traženjima i njenim ponudama, koja su isključivo dobronamjerna i žele pridonijeti svestranom izlasku Hrvatske iz ove baruštine i svake moguće krize, a ponajviše moralne u koju je upala, i moram Vam reći da je njihov pristup vrlo širokogrudan, ali i dijamentralno suprotan od Vašeg koji je obojen političkim interesima, i interesima struktura i ne vodi ka dobru, a njihovo mišljenje ne želite niti čuti, a kamoli provesti!Cijeli život živim u domovini, ali itekako imam razumijevanja i za naše iseljeništvo. I nikada ne mogu i neću prihvatiti onu Bakarićevu tezu (bivši dugogodišnji komunistički politički čelnik u Hrvatskoj) – da Hrvatska ima najgoru moguću dijasporu u svijetu. Onog momenta kad sam osobno čuo tu njegovi izjavu izravno iz njegovih usta, u samom sebi napravio sam inverziju – upravo obrnuto da Hrvatska dijaspora ima najgoru moguću matičnu državu u svijetu. Čini mi se da je ta Bakarićeva teza i dan danas prisutna u političkom razmišljanju hrvatskih političara, da je još itekako živa i dominirajuća. U tome me nitko ne može razuvjeriti. Uostalom to svakodnevno pokazuju i potvrđuju politički potezi hrvatskih vlastodržaca.

Ali mislim da se varate. Teško da će hrvatska dijaspora dozvoliti takvo ponašanje, a zacijelo ima i podršku u velikom dijelu hrvatskog naroda u Domovini, koji mahom želi i traži svekoliko, institucionalno i pravno povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske po ugledu na druge narode. Jer jedino spajanjem energija domovinske i iseljene Hrvatske u zajednički sinergiju moguće je Hrvatsku izvući iz blata u kojeg je zahvaljujući politici i političarima dobrano zaglibila. Hrvatska ovog momenta nema drugog rješenja, to itekako morate imati na umu!

A te moguće poveznice od obostrane koristi su brojne, one su realne, legalne, domoljubive, suvremene, gospodarski poticajne i sl. 

I zato Gospođo Premijerko okanite se razgovora sa Zoranom Milanovićem po pitanju hrvatske dijaspore, jer vam taj dogovor neće donijeti ništa dobro ni Vama ni Hrvatskoj, već pozovite predstavnike cjelokupne hrvatske dijaspore vandomovinske i iseljene Hrvatske, skupite ih na jedno mjesto i s njima pregovarajte i sklapajte sporazum, pa makar i „kompromisni“.

Mile Prpa, Hrvati Amac
 

DA SE NE ZABORAVI !


Pukovnik Damir Tomljanović - 

Gavran 

( 1968 - 1994 )



Obljetnica smrti Damira Tomljanovića Gavrana

Povodom 14. godišnjice pogibije legendarnoga zapovjednika II. bojne Prve gardijske brigade Tigrova, Damira Tomljanovića Gavrana (1968.), na mjesnom groblju u Krivom Putu, Gavranu su odali počast osim obitelji i njegovi suborci, pripadnici Prve gardijske brigade, i brojna izaslanstva.


Na komomoraciji su bila izaslanstva udruga iz Domovinskog rata, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ličko-senjske županije, Senja, Gospića i Starigrad Paklenice.


- Damir Tomljanović Gavran poginuo je na današnji dan 1994. na Velebitu, boreći se za domovinu, njegov ratni put je dobro poznat, a njegova ljubav prema domovini trajat će dok je Hrvata - rekao je na komemoraciji u Krivom Putu, zapovjednik Prve gardijske brigade, brigadir Zdravko Andabak.


U župnoj crkvi Gospe Sniježne, služena je misa zadušnica za Damira Tomljanovića, a vijenci su položeni i na spomen obilježje podignuto na igralištu Nogometnoga kluba Gavran u Krivom Putu.

www.javno.com 
___________




Bojovnikov epitaf

Nemoj me nikada zanijekati brate
Niti se stidjeti ove svete stijene!
Ja sam umro za Hrvatsku i za te,
Ti živi Hrvatsku i živi mene!



Ante Nadomir Tadić Šutra
__________________

.....
Slava onom tko je za  Dom pao, 
Hrvatsku je slavom ovjenčao ! 
.......

C.P.
____________________


Vječna mu slava i hvala !

Počivao u miru Božjem !

KONAČNO PROLJEĆE SE BUDI




http://picasaweb.google.hr/silvester.drole/Pomlad

VJESNICI PROLJEĆA 


Proljeće se ne da izbjeći, 
kud god ga preokrenuo, 
ono je svuda zeleno. 

Potočić mora teći, 
pupovi se otvarati, 
lahori razgovarati. 

Tuga mora tugovati, 
gora mora mudrovati, 
proljeće mora putovati. 

Boro Pavlović

"ONAJ TKO S LJUBAVLJU ŽIVI ISTINU BLAŽENIKA, NE MOŽE ZABORAVITI LAŽ "KRVNIKA"-"

Blaženik i njegov Krvnik

Alojzije Stepinac


Nema nam spasa od života, spasa od istine nas samih, a pod njezinom se svjetlošću iznova vraćamo u središte egzistencijalne i duhovne drame hrvatskoga naroda u sredini XX. stoljeća, na svetački život i smrt hrvatskoga mučenika i blaženika Alojzija Stepinca (8.svibnja 1898.-10.veljače 1960.), svjedoka vjere i narodne slobode, primasa rimokatoličke Crkve u Hrvata, zaokupljeni omertom o jednome zločinačkom sustavu i o jednome kardinalovom „Krvniku“ opranih ruku, i „zemljaku“, istaknutom predstavniku komunističke „nove pravde“ i , tijekom četrdesetak godina (od 1941. do 1980-ih) veoma, veoma moćnom dužnostniku i „hrvatskom“ kadru u antihrvatskoj kadrovskoj križaljki beogradske Centrale, koji je, kao „ekspert“ i državni tužitelj „FNRJ“u vrijeme jugokomunističke diktature, sastavio glavni, uvodni dio optužnice protiv Stepinca.

Blaženik Alojzije Stepinac imao je srce hrabro kao ljubav Kristova: zato su kristomorni krvnici, nakon što su ga u Lepoglavi kao osuđenoga političkoga protivnika zatornikā slobode i Crkve čak mučki trovali, mrtvome Blaženiku srce spalili u spalionici. Blaženik Stepinac je, s cijelom našom Crkvom, već u ožujku 1945., izdao poslanicu Biskupske konferencije pozivajući svjetsku javnost da zaštiti hrvatski narod i državu od komunističkoga progona i uništenja, a zato što je u toj poslanici upozorio na javnu „sustavnu promidžbu“ koja ciljano „razdražuje neodgovorne i zlu sklone pojedince i skupine, da pod izlikom suđenja ratnim zločincima smaknu što veći broj Hrvata, osobito svećenika i intelektualaca dobrih katolika, lišavajući ih ne samo života, nego i njihova dobra glasa“, krvnici su hrvatskoga naroda odlučili i samoga zagrebačkog nadbiskupa Stepinca lišiti ne samo slobode i života, nego i njegova dobra glasa.

Pa ipak, Blaženikovo je ime znamenito, i na nebesima proslavljeno, a „Krvnikovo“ je bezimeno, makar svenazočno na način onoga Canettijeva prisluškivača, koji, kad skine svoje rezervne uši, postane prijatan čovjek te „nitko, tko s njim priča, ni ne sluti da je to krvnik osobno.“ Ali, nemjerljivo su velike zasluge „Krvnika“ u vještini upravljanja narodom s pomoću terora skrivena pod crvenom zastavom totalitarne države, vještini koju učinkovito baštini obnovljena nomenklatura podignuta na „hekatombama nevine krvi“, na kultu megazločin(c)a i u službi kulture smrti. Na te je zasluge podsjetio dr. Juraj Batelja, napisavši: „Premda je Tito izvana pokazao dobru volju sređivanja odnosa između vlasti i Crkve, u njemu se nije smirila strast obračuna s Crkvom, koju su u državnom vrhu podgrijavali Aleksandar Ranković, Edvard Kardelj Josip Hrnčević, a u Hrvatskoj Jakov Blažević, Dane Opačić, Duško Brkić i dr.“ (J.Batelja, „Uz 60 obljetnicu sudske presude Alojziju Stepincu“, Glas Koncila br. 41., 8. X. 2006.) I neprocjenjiva je uloga „Krvnikova“ u montiranom nacikomunističkom sudskom procesu Blaženiku osmišljeno odgurnuta u nepostojanje, a „vladari jezika“ uspješno upravljaju težinom našega zaborava. Da se na krilima nepodnošljive lakoće zaborava ne raspršimo, ne dopušta nam autentično svjedočenje samoga „Krvnika“, koji sljedbenicima i potomcima svojim testamentarno piše o vlastitoj „krvničkoj“ ulozi u izvođenju hrvatskoga metropolita bl. Alojzija Stepinca pred (koje li ironije!) n a r o d n i sud jugokomunista:

„Kratko vrijeme pred otvaranjem krivičnog postupka protiv Alojzija Stepinca donio mi je Makso Baće, tada načelnik jednog odjeljenja Ozne Jugoslavije, oveći broj fotografija i dokumenata povezanih u knjigu i sumarno obrađenih, a odnosili su se na djelovanje Stepinca i njegove veze s ustašama i Nijemcima za vrijeme okupacije. Predložio mi je da na osnovu tog materijala sastavim nešto kao nacrt optužnice protiv Stepinca. Pošto taj materijal nije bio dovoljan za sastav optužnice, uputih se u Zagreb da ondje pregledam zapisnike o preslušanju okrivljenih, glavnih svjedoka i dopunsku dokumentaciju. Za nekoliko dana, koliko mi je stajalo na raspolaganju, jedva stigoh da pregledam dio istražnog materijala i sastavim nacrt uvodnog dijela optužnice od nekoliko tipkanih stranica. Nacrt ostalih dijelova optužnice sastavljali su suradnici javnog tužioca Blaževića, Dragutin Desput i dr. Božidar Kraus...Kada je taj posao bio dovršen, pošli smo Jakov Blažević, Duško Brkić (tadašnji republički ministar pravosuđa) i ja na razgovor s Aleksandrom Rankovićem, koji se tih dana nalazio na Bledu. (...) Na Bledu smo zatekli Rankovića u vili u kojoj se nalazio i Tito. Najprije smo održali kraći informativni razgovor s Rankovićem, a potom nas je primio Tito i zadržao na večeri.“

Pred bezimenim „Krvnikom“ krv nam se ledi u žilama, jer znademo da je krvnik budući da nije sakrio krvničke uši, u kojima huči more krvi od njegove monstruozne optužnice protiv nevine Croatiae da je dala odvesti „u toku rata u logor Jasenovac oko 600.000 muškaraca, žena i djece, gdje su bili zvjerski mučeni i poubijani.“ Blaženik je, kao proročki i svjedočki štit svoga hrvatskoga naroda kao Božjega stvorenja, godine 1939. upozorio, u povjerljivu pismu upućenu banu, da „komunisti misle Banovini Hrvatskoj, kao i svima drugima, zarinuti nož u leđa.“ Oni koji su zarinuli nož u leđa i banovinske Hrvatske, još se nisu probudili u stravi svoga zločina, uspavani na lovorikama partijske pravde koja je predvodila u ubijanju Duha naroda i komadanju domovine.

Na „Krvnika“ je naš uzvišeni Kardinal, vjeran do prolijevanja krvi, mislio dva mjeseca pred smrt i poručio je: „Sveti Ciprijan je dao svom krvniku 25 zlatnika prije nego što mu je ovaj rastavio glavu od tijela.Ja nemam zlata. Sve što mogu dati je molitva za onoga, koji će me u smrt otjerati, da mu Gospod oprosti, a meni daruje mirnu smrt..“ 


Onaj tko s ljubavlju živi istinu Blaženika, ne može zaboraviti laž „Krvnika“.

Mile Pešorda, Hrvatsko slovo/ http://hakave.org.


LJUBIMAC DONA





Pasmina hrvatski ovčar. Star dva mjeseca.


MOJ PAS

Moj pas ne sniva pseće snove,
tek radosti sitne u životu želi.
Jazavičar crni – Tezej mi se zove,
ko mitski junak, junak mali, ne veli.
Oh, kako me ljubi ljubavlju vjere,
okice crne pouzdanjem zbore.
Prolaznika svakog positno mjere –
s većim psima samo čeljusti se bore.
I njuhom kako svijet mirisa kroti,
i ko lav da je, urinira važno –
za inat psinama jakim, protiv.
Porivno nekako ili neutažno.
Oh, koja radost u njemu se nastâni,
kad kažem – Tezej, idemo vani!



PSI LAJU U MAGLU

U kojem smjeru
psi laju?
I zašto
taj lavež ne presta? 

Zar hode neka
strana lica
pa se žamor pravi?

Na polju tek maglica
slegla se po travi.

Psi laju
u tom smjeru.
U travu saglu.
Psi laju, laju u maglu! 

Mile Prpa